We hebben onlangs ver weg gestopt in een kast een aantal hele interessante .foto-plakboeken gevonden,

We zijn bezig om een groot aantal fotos te digitaliseren zodat we ze hier op de website kunnen plaatsten.  De eerste fotos uit ons archief hebben we kunnen plaatsen ( zie hierna). Een aantal van de fotos komt van het Noord Hollands Archief. U kunt ze vinden bij: Beeldbank de Boer, jeugdhuis Schoterweg.  Er volgen snel meer.

 

OPROEP.

Wij zijn nog steeds op zoek naar fotos die verband houden met het Jeugdhuis ( de Schakel).  Heeft u nog fotos in uw albums van gebeurtenissen uit het verleden ( vanaf 1947 dus), dan horen wij dat graag van u.

In 1948 opgericht als CJMV ( Christelijke Jonge Mannen Vereniging) en later in 1969 als jeugddrumband Damiaatjes. Vrolijke plaatjes uit vervlogen tijden. “ Toen was geluk nog héél gewoon “ . Kijk het filmpje hieronder!

1947

Het gebouw van de Schakel zoals het er in 1947 uitzag direct na de aankoop ervan door Stichting Hervormd Jeugdhuis Haarlem-Schoten. Voordat het als jeugdhuis in gebruik kwam was er een hondenkennel in gevestigd.

1952

1953

Het verkeer was in 1952 een stuk rustiger dan thans. Toch gebeurde er van tijd tot tijd aanrijdingen , zoals uit deze foto blijkt. Precies voor de Schakel , en ter hoogte van de NZH bushalte ( zie bordje aan de paal) botsten drie autos op elkaar. Zo te zien zonder veel blikschade. Maar autos waren in die tijd ook net tanks. En dan te bedenken dat de aanrijding veroorzaakt werd door twee fietsers!

Dat het bijzonder was blijkt wel uit de grote belangstelling van mensen achter de autos.

Nog een detail? Geen van de autos had een buitenspiegel. Wat er achter je gebeurde was toen kennelijk nog helemaal niet belangrijk.

In aanwezigheid van ds Van der Loos wordt het nieuwe seizoen van CJMV geopend met de presentatie van nieuwe uniformen.

Op dat moment was de enkele dakkapel al  vervangen door twee nieuwe dakkapellen.

1954

Zuster Louwerse verricht 25 jaar diaconale dienst bij de Vereniging voor Zusterhulp van de Ned. Hervormde Gemeente te Oud-Schoten. Vanwege dit jubileum krijgt zij op 15 juli 1954 het Hugenotenkruis toegekend. De receptie is in het jeugdhuis op de hoek Pijnboomstraat-Schoterweg.

1956

In 1956 bestond de jongerenvereniging CJMV 25 jaar. Aan dat jubileum is veel aandacht besteed, o.a. in het Jeugdhuis ( nu: de Schakel). Onderstaande fotos geven een beeld van de festiviteiten.

Direct hieronder het jubileum programmaboekje, en rechts daarnaast het programma.

 

Links het programma voor het "klapstuk" van de jubileumviering: de musical. En rechts: Ook toen sloeg de commercie al toe. Het programmaboekje staat bol van de advertenties van de locale middenstand. 

 

Hierboven fotos van de receptie op 10 november 1956. Op beide fotos staat dr. Van der Loos. Hij is de grote animator achter de aankoop van het pand en van de oprichting van de stichting.

 

De onderstaande fotos geven een mooi beeld van het feestdiner voor oud-leden  t.g.v. 25 jaar CJMV in de Schakel . Eveneens 10 november 1956

 

Op de linkerfoto hieronder wordt ter gelegenheid van het jubileum een speciaal vervaardigde "CJMV kist" aangeboden aan het bestuur. Uit de foto daarnaast wordt duidelijk dat die kist 67 jaar later nog steeds in het bezit van de Schakel is. 

Op de foto links is de heer Botti, jeugdouderling, aan het woord. Hij is een van de ondertekenaars van het document met de enorm strenge huisregels uit 1948.

1961

Op onderstaande fotos geeft Tamboer en Pijperkorps CJMV acte de presence in de voortuin van de Schakel. De dirigent op de linker foto is Bert IJzerman, de man met de grote trom op de rechterfoto is Hermen Hulsbergen

Op beide bovenstaande fotos is ondermeer Stien Haarbrink vastgelegd.

1969

 

 

 

 

Het paaltje met de aanduiding Schoterweg heeft zijn langste tijd wel gehad. 

De fotograaf heeft zijn best gedaan om er een idyllisch plaatje van te maken.  Het beeld dat zo ontstaat is dat dit gebouw volledig in het groen staat, en dus in een maagdelijk groene omgeving.(of: hoe je met fotos de werkelijkheid geweld kan aandoen.)

De heel lange schoorsteen ( ongetwijfeld asbest) zal onderdeel geweest zijn van de open haard in de "Paalzaal". Deze open haard is in 2023 bij de renovatie verwijderd. 

De heg ( wat is die toch lang!!!) was keurig geschoren. Het moest er ongetwijfeld "fatsoenlijk" uit zien.

1970

In 1970 opende burgemeester de Gou het gemeentelijk dienstencentrum "de Schakel" in een deel van de dienstwoning van het Jeugdhuis. Na het vertrek van deze instelling  begin 21e eeuw heeft het Jeugdhuis de naam  "gekaapt", en is zichzelf "de Schakel" gaan noemen.

Links op de foto staat Roel Hein, toenmalig beheerder en voorzitter van de Stichting.

1973

Op deze luchtfoto van KLM Aerocarto uit 1973 staat het gebouw van de Schakel helemaal links onderaan.

De Waarderbrug is al aangelegd, en de Waarderpolder voor een groot deel nog maagdelijk leeg.

Van de latere uitbreidingen van de Schakel is nog geen sprake. Zo te zien was er toen nog genoeg ruimte om caravans ( illegaal??) te stallen.

Rechts op de foto is nog net de toren van de Julianakerk in de Kloosterstraat te zien.

Waar nu de artsenpraktijk in de Pijnboomstraat is, stonden toen grote loodsen die ooit bij de fa. Krug-Kerrebijn  ( verf- en glaswinkel in het Julianapark) in gebruik waren. 

1974

Het bijschrift bij deze foto luidt dat hier sprake is van de opening van het jeugdhuis op 6 april 1974. 

Bedoeld zal waarschijnlijk zijn dat het gaat om de feestelijke in gebruik name van een stuk nieuwbouw, te weten de Willen Hartzaal.

2001

In 2001 werd een grote uitbreiding van de Schakel gerealiseerd.  Door een grondruil, waardoor naast ons de artsenpraktijk gerealiseerd kon worden, werd het financieel mogelijk om de Schakel uit te breiden met de Heinzaal, en met twee mooie zalen, een kleine  vergaderruimte  en een pantry op de nieuwe etage. Bovendien kregen we er een veel ruimere entree bij. Helaas zijn van deze verbouwing en de opening ( door de wethouder) geen beelden bekend.

2010

In dat jaar waren we in staat om, met een belangrijke donatie van een gulle gever, onze keuken sterk uit te breiden en geheel opnieuw (professioneel) in te richten

2017

In dat jaar werd de hele zolder verbouwd tot 4 appartementjes voor kansrijke dakloze jongeren.  Op de linkerfoto is de nieuwe dakkapel te zien. De foto rechts geeft een deel van het interieur van een van de 4 kamers weer. De opening werd door burgemeester Wienen gedaan. (zie ook in de rubriek "Onze geschiedenis").

2022

Een grote verbouwing met een buitenterras, een jeu de boulesbaan, een prachtige nieuwe berging, 6 nieuwe toiletten en een gerenoveerde Nijdamzaal.